Trall & altan - E-handel

Filter

LÄS MER
För uteplatser

Vi älskar när träet gör rätt jobb. Just därför lägger vi stor vikt vid att du väljer rätt virke och rätt kvalitet beroende på projekt och läge. Vi får ofta frågor om vilken trall som bör läggas var. Låt oss därför reda ut vilka sorter och vilken klassning det är vi rekommenderar beroende på var trallen ska ligga.

Med oss får du alltid den gamla hederliga svenska trättraditionen på köpet. Vi på XL-BYGG har faktiskt flest träexperter i landet. Som lokala bygghandlare, sprungna ur de gamla tidernas brädgårdar – inte sällan med över 100 års erfarenhet på din ort – så vet vi vad du behöver beroende på var i landet du är. Kom till oss och ta hjälp av våra bollplank som hjälper dig med ditt projekt.

Bra att veta - Valet av dimension påverkar knappt priset 

Går man endast på löpmeterpriset verkar dimensionen 22x95 mm vara mycket billigare. Men, ju tunnare tralldäck du väljer, desto mer ökar åtgången av stödreglar, beslag, skruv och arbetstid. Nedan jämför vi trallvirkesdimensionerna för en altan på 30 kvm. Naturligtvis varierar åtgången beroende på hur den verkliga altanen ser ut. Vi har därför gjort generella antaganden om åtgång av skruv, beslag och stödreglar samt räknat med en 5 mm springa mellan brädorna. Själva konstruktionsdelen med bärlinor och plintar är inte med i jämförelsen, då den inte påverkas av storleken på trallvirket.

 Altan--startbild.png

Köp inte trallvirke - Köp en uteplats

Ska man välja en ”budgettrall” eller en finare med färre kvistar och som håller längre? Valet är enkelt. I alla fall om man frågar oss på XL-BYGG. Tryckimpregnerat virke finns i flera olika dimensioner och kvalitetsklasser – allt från budget till högre kvalitet. Om du bara tittar på löpmeterpriset på trallvirket verkar ”budgettrall” klart billigast. För den vanligaste dimensionen 28x120 mm rekommenderar vi trallvirke av högre kvalitet. Då får du ett virke med finare trästruktur och färre fel som man annars kan bli besviken över i efterhand. Och en uteplats på ca 30 kvm kostar bara någon eller några tusenlappar mer – man får det man betalar för helt enkelt.

 Trall-xlent-+xltrall.png

En altan består av tre delar 

Stödpunkterna

Stöd punkterna kan gjutas fast eller så grävs färdiga betongplintar ned. På dessa punkter fästs reglar (bärlinor) som blir själva ramverket för din altan. Reglarna är normalt 45 mm tjocka och i höjderna 145, 170 och 195 mm. Höjden styrs av hur markförhållandena ser ut och hur många bärande stödpunkter du behöver.

 Altan-stödpunkter.png

Tralldäcket

De vanligaste storlekarna på trallvirket är 22x95 mm, 28x120 mm och 34x145 mm. 22x95 mm blir något billigare, men mer arbetskrävande och risken för en svajig altan är större. Väljer du 28x120 mm, får du en mer traditionell altan. Vill du ha en extra stabil och rejäl altan väljer du 34x145 mm.

Tralldäcket.png

Ramverket - håll dig till regelverket

Våra rekommenderade avstånd/spännvidd mellan stödpunkterna vid olika dimensioner av reglar är: 

45x145 mm – ca 150-200 cm 

45x170 mm – ca 180-260 cm 

45x195 mm – ca 210-300 cm 

Mellan reglarna monteras stödreglar för trallvirket ex. 45x95 mm, som enklast monteras med en balksko. Regeln kan också placeras direkt på bärlinor om höjden på din altan tillåter det. Och istället för stödreglar kan du välja att endast ha bärlinor hela vägen.

 Altan---Ramverket.png

Allt virke sorteras i olika kvaliteter

Kvaliteten på virke bestäms genom visuell sortering, vanligen på sågverket. Man tittar efter saker som kan försämra hållbarheten, till exempel deformationer, sprickor, kvistar och vresved. Enligt standarden för handelssortering, SS-EN 1611-1, så görs sorteringen på exempelvis trallvirke på alla sidorna. Sorterna kallas då för G4. Sortbeteckningarna följs av en siffra som anger virkets kvalitet, 0–4, med 0 som högsta kvalitet. En sort kan då få beteckningen G4-2, vilket innebär en 4-sidig visuell sortering av typiskt byggvirke,ex. vår XL-trall.

 NTR.png

En skog av trall

Dagens tralltyper finns i en mängd olika kvaliteter. Du kan välja mellan funktion, utseende och underhåll. För att du inte ska gå vilse i trallskogen har vi här sammanställt de vanligaste altanmaterialen som du hittar på XL-BYGG.

Tratyper_pa-rad.png

 

Klicka här för att komma till beräkningsverktyg för materialåtgång.

Vi utvecklar våra tjänster och behöver din åsikt. Vill du delta i en kort undersökning kring vår webbplats, den tar endast ca 3-5 minuter att besvara?

OK Nej tack
Stäng